ArtiklerDet italienske valg 2022

Spiller den kommende italienske premierminister skuespil?

Hos Asset Advisor er vi optaget af det kommende italienske valg. Det skyldes, at vi i flere år har spekuleret i en stigende italiensk rente.

 

En regeringskoalition langt ude på højrefløjen anført af Giorgia Meloni kan starte med en jordskredssejr ved det italienske parlamentsvalg den 25. september. Med 47,5% af stemmerne ligner den euroskeptiske koalition mere og mere en sikker vinder sammenlignet med de 27%, som venstrefløjskoalitionen pt. kan udmønte. Det kan betyde et mere ustabilt samarbejde mellem Europa og Italien. Blandt andet derfor forventer vi stigende italienske renter.

Vi har tidligere beskrevet, hvordan den italienske politiske uro medførte voldsomme stigninger på rentemarkedet. Det ses i den 2-årige italienske rente, som alene i 2022 er steget fra negativt terræn til knap 2,5%.

Ved det kommende valg på søndag den 25. september 2022 holder vi særligt øje med, om Brothers of Italy (Fratelli d’Italia) med partiformand Giorgia Meloni i spidsen får magten. Det bunder i partiets ideologiske oprindelse, der politisk er en efterkommer til den neofascistiske Italienske Sociale Bevægelse, samt alliancen med Silvio Berlusconis Forza Italia og Matteo Salvinis Lega. Alle tre partier har det til fælles, at de tidligere har ført en EU-skeptisk linje. Selvom partierne har indikeret, at en udtrædelse af EU ikke vil være deres politik, hvis de ender med at danne regeringskoalition, er mange mistænksomme på koalitionens sande intentioner.

De højreorienterede partiers kontroversielle synspunkter

Brothers of Italy taler for suverænitet, skattelettelser, strammere immigrationspolitik og er forsvarere af katolske familieværdier. Giorgia Meloni har i sin tid som formand varetaget flere radikale synspunkter, herunder at italienerne skal beskyttes fra ”Islamisering”, EU-traktaterne skal genforhandles samt et ønske om at bekæmpe homoseksualitet. Hun har også udtalt, at den tidligere fascistiske diktator Benito Mussolinis personlighed skal ses i en historisk kontekst samt genbrugt citater fra ham i taler.

Meloni har på det seneste lagt en mere moderat position og taget afstand til f.eks. Brothers of Italy’s fascistiske ophav. Meloni er pro-NATO og støtter ukrainerne.

Matteo Salvini og hans parti Lega (eller bare Ligaen) har haft en samarbejdspagt med Vladimir Putin som modsvar på de økonomiske sanktioner indført af blandt andet EU i forbindelse med annektering af Krim i 2014. Ligaen beskrives som populistisk, ekstremt højreorienteret og endda fremmedhadsk.

Den tredje repræsentant i højrefløjsalliancen er Forza Italia og forhenværende premierminister Silvio Berlusconi, der historisk har haft tætte bånd med Vladimir Putin. 85-årige Berlusconi har været involveret i en række skandalesager, og har været beskyldt for utilstrækkeligt at have navigeret Italien gennem landets gældsætning, som i dag måler over 150% af BNP. Grundet denne fortid er Berlusconi ikke længere i spil som premierminister, men agerer i stedet støtteparti til en højrenational regering.

Højrefløjskoalitionen har lovet løsninger på energi- og leveomkostningskrisen i Italien uden at angive, hvor finansieringen skal komme fra. I praksis kan det ikke løses uden støtte fra EU. EU har øremærket 200 mia. euros til Italien i EU’s NextGenerationEU genopretningsplan. Succesen af det europæiske finansielle hjælpeprogram afhænger af effektiviteten af den italienske administrative implementering af de reformer og investeringer, som italienerne aftaler med EU. Det var netop denne proces der brød sammen i år, og som krævede forhenværende premierminister Mario Draghis afgang. Det er derfor interessant, hvordan den relativt økonomisk uerfarne Meloni vil forhandle med europæerne.

 

Til sammen udgør de tre partier en alliance, der historisk set er det længste Italien er kommet ud på højrefløjen siden Mussolini . Oppositionslederen Enrico Letta har i den forbindelse udtalt, at ”der aldrig har været et større europæisk land styret af politiske kræfter, der er så klart imod idéen om et europæisk fællesskab”.

De udslagsgivende spørgsmål

Såfremt meningsmålinger holder stik og koalitionen på højrefløjen vinder valget, vil der opstå flere interessante spørgsmål:

  • I hvor høj en grad vil Italien politisk blive skubbet mod højre?
  • Hvordan vil Italien leve op til kravene for at modtage EU’s genopretnings- og resiliensfacilitet af knap 200 mia. euros, som landet desperat har brug for?
  • Hvordan vil Salvinis og Berlusconis bånd til Putin spille ind politisk?
  • Vil Meloni opnå den nødvendige respekt?
  • Og endeligt: har Melonis valgkampagne været et populistisk spil for galleriet, og vil Meloni og hendes regeringsfæller skifte tilbage til deres euroskeptiske position?

Svarene på spørgsmålene er af så alvorlig karakter, at det kan medføre store udsving på det italienske og europæiske rentemarked. Her kan der opstå en profitabel case, som Asset Advisor nøje monitorerer.

Foredrag
close slider
X

Glemt adgangskode?

Tilmeld dig