En regeringskoalition langt ude på højrefløjen anført af Giorgia Meloni kan starte med en jordskredssejr ved det italienske parlamentsvalg den 25. september. Med 47,5% af stemmerne ligner den euroskeptiske koalition mere og mere en sikker vinder sammenlignet med de 27%, som venstrefløjskoalitionen pt. kan udmønte. Det kan betyde et mere ustabilt samarbejde mellem Europa og Italien. Blandt andet derfor forventer vi stigende italienske renter.
Vi har tidligere beskrevet, hvordan den italienske politiske uro medførte voldsomme stigninger på rentemarkedet. Det ses i den 2-årige italienske rente, som alene i 2022 er steget fra negativt terræn til knap 2,5%.
Ved det kommende valg på søndag den 25. september 2022 holder vi særligt øje med, om Brothers of Italy (Fratelli d’Italia) med partiformand Giorgia Meloni i spidsen får magten. Det bunder i partiets ideologiske oprindelse, der politisk er en efterkommer til den neofascistiske Italienske Sociale Bevægelse, samt alliancen med Silvio Berlusconis Forza Italia og Matteo Salvinis Lega. Alle tre partier har det til fælles, at de tidligere har ført en EU-skeptisk linje. Selvom partierne har indikeret, at en udtrædelse af EU ikke vil være deres politik, hvis de ender med at danne regeringskoalition, er mange mistænksomme på koalitionens sande intentioner.
Højrefløjskoalitionen har lovet løsninger på energi- og leveomkostningskrisen i Italien uden at angive, hvor finansieringen skal komme fra. I praksis kan det ikke løses uden støtte fra EU. EU har øremærket 200 mia. euros til Italien i EU’s NextGenerationEU genopretningsplan. Succesen af det europæiske finansielle hjælpeprogram afhænger af effektiviteten af den italienske administrative implementering af de reformer og investeringer, som italienerne aftaler med EU. Det var netop denne proces der brød sammen i år, og som krævede forhenværende premierminister Mario Draghis afgang. Det er derfor interessant, hvordan den relativt økonomisk uerfarne Meloni vil forhandle med europæerne.
Til sammen udgør de tre partier en alliance, der historisk set er det længste Italien er kommet ud på højrefløjen siden Mussolini . Oppositionslederen Enrico Letta har i den forbindelse udtalt, at ”der aldrig har været et større europæisk land styret af politiske kræfter, der er så klart imod idéen om et europæisk fællesskab”.