Foto: Pexels
China Evergrande Group er Kinas næststørste ejendomsudvikler, og i 2018 var selskabet den mest værdifulde ejendomsudvikler i hele verden. Nu skriver vi september 2021, og situationen er en helt anden.
Evergrande står nemlig i en meget svær, økonomisk situation, og er siden 2018 faldet mere end 85% i markedsværdi. Per dags dato den 9. september 2021 er selskabets aktie handlet under den kurs, de gik på børsen til i 2009. Selskabet er nu så forgældet og i desperat mangel på likviditet, at de ikke engang kan betale deres leverandører. På samme tid påstår de dog selv, at de ikke har misset en gældsbetaling på nogen af deres obligationer de sidste 25 år. Kursen på deres obligationer tyder dog på noget helt andet.
Et aggressivt boligmarked
Evergrande er et eksempel på, hvor vildt og aggressivt det kinesiske boligmarked er, da ejendomsudviklere pumper boliger ud i markedet. Men netop boligmarkedet er også grund til, at Kina er kommet sig så flot efter covid-19, da det har drevet meget af væksten. Farten kan dog ikke fortsætte, fordi gælden hober sig op. Evergrandes samlede forpligtelser er på svimlende $305 milliarder, hvoraf $37 milliarder af den gæld skal tilbagebetales inden for et år. Det er nogle voldsomme tal, hvilket også har fået den kinesiske regering til at reagere. I 2020 gav den kinesiske regering nemlig påbud om, at mange ejendomsudviklere skal nedbringe deres gæld.
Hvordan nedbringer Evergrande så stor en gæld?
Evergrande benytter sig af flere metoder til at nedbringe deres gæld.
En metode til at nedbringe gælden på, er ved at sælge nogle af deres boliger - dog med kæmpe rabatter. Det giver dem likviditet til at nedbringe gælden, men ikke noget i nærheden af, hvor mange penge de har postet i boligerne. På samme tid har selskabet været nødt til at sætte nogle af deres byggeprojekter på pause, eftersom de ikke kan betale deres leverandører. En kombination af disse har sendt deres dollar-udstedte obligationer helt ned i kurs 24. En obligation udstedes altid til kurs 100. At denne handler til kurs 24 indikerer, at markedet mener, der er en betydelig risiko for, at selskabet misligholder deres gæld.
Udover gælden til investorer og banker, så har selskabet helt regnskabsmæssig teknisk ”gemt” gæld bag ved maskerede investeringer. Et eksempel herpå er, at de i slut marts 2021 annoncerede, at de ville sælge aktier i deres datterselskab FCB Group, som er en online platform for bolig- og bilsalg. Pengene fra aktiesalget skal bruges til at nedbringe gælden i moderselskabet Evergrande. På denne måde har de købt sig selv tid. Men hagen er, at bliver selskabet ikke børsnoteret inden marts 2022, skal selskabet tilbagekøbe de solgte aktier med en præmie på 15% til aktionærerne. Sker dette, vokser Evergrandes gældsbjerg. Skepsissen opstår, da det ikke er første gang Evergrande har annonceret, at de ville børsnotere et selskab uden faktisk at gøre det. Teknisk set er der tale om egenkapital, men det ligner nærmere en måde at skjule deres gæld på til en meget høj rente.
Bliver de vestlige markeder påvirket?
Det bemærkelsesværdige ved denne sag er, at normalt, når så stort et selskab har problemer, så forventer man en spillover-effekt, hvor det spreder sig som ringe i vandet på forskellige markeder. Men det har ikke været tilfældet ved Evergrande. En af grundene til det kan være, at til trods for at deres obligationer også er udstedt i dollars, og dermed også henvender sig til USA, så er langt størstedelen af deres gæld udstedt i Kina. Dermed er det primært Kina, som bliver påvirket. Den kinesiske regering har flere gange vist kynisme over for at skolde udenlandske investorer, hvilket er set senest ved de regulatoriske restriktioner på de kinesiske tech- og undervisningsselskaber. Derfor frygter de udenlandske investorer også her, at Xi Jinping og regeringen i Beijing ikke vil tøve med at skolde investorer frem for den almene kinesiske borger.
Evergrande er et eksempel på, at man skal overveje sine investeringer nøje med de risici, den historik og politik, der medfølger. De spilleregler der gælder på markedet i vesten, er ikke nødvendigvis dem, som gælder i Kina.
Kilder: